Siin saate tutvuda nelja Eesti rahvustoiduga, mida ilmestavad videod ja lühikesed ajalooülevaated. Lõbusat kokkamist!

Blogi on valminud HTG D16 klassi ajaloo viienda kursuse raames projektitööna.

pühapäev, 25. märts 2018

Odrajahukört põldubadega


Retsept

3/4-1 kl põldube
vett
soola
½-3/4 kl odrajahu
1½ l piima
hapukoort

Täiskasvanud värsked oad või leotatud ja kupatatud kuivad oad keeta soolaga maitsestatud vees pehmeks. Odrajahu segada külma veega ja lisada vähehaaval pidevalt segades. Keeta 10-15 minutit. Lõpuks valada juurde piim, lasta keema tõusta ja anda lauale hapukoorega.

Ajalugu

Kört on rukki-, odra- või nisujahust, tangudest, mannast või kaerahelbeist keedetud kaste või supp. Kört oli 19. sajandi lõpuni eesti talurahva seas üks peamiseid toite. Tänapäeval kasutatakse valmistamiseks peamiselt mannat, kaerahelbeid või peeneid tange ning lisatakse ka erinevaid toiduaineid, nt. (põld)ube, võid jne.

Allikad

Kalvik, S. (1981). Eesti rahvatoite. Tallinn: Valgus. Lk 89.
https://et.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rt
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar