Retsept
3/4-1 kl põldube
vett
soola
½-3/4 kl odrajahu
1½ l piima
hapukoort
Täiskasvanud värsked oad või leotatud ja kupatatud kuivad oad keeta soolaga maitsestatud vees pehmeks. Odrajahu segada külma veega ja lisada vähehaaval pidevalt segades. Keeta 10-15 minutit. Lõpuks valada juurde piim, lasta keema tõusta ja anda lauale hapukoorega.
Ajalugu
Kört on rukki-, odra- või nisujahust, tangudest, mannast või kaerahelbeist keedetud kaste või supp. Kört oli 19. sajandi lõpuni eesti talurahva seas üks peamiseid toite. Tänapäeval kasutatakse valmistamiseks peamiselt mannat, kaerahelbeid või peeneid tange ning lisatakse ka erinevaid toiduaineid, nt. (põld)ube, võid jne.
Allikad
Kalvik, S. (1981). Eesti rahvatoite. Tallinn: Valgus. Lk 89.
https://et.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rt
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s
https://et.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rt
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar