Retsept
1 l kooritud kartuleid
1 l vett
½-3/4 kl tangu või odrajahu
soola
rasva või pekki
(sibulaid)
Tükeldatud kartulid panna keeva vette, lisada sool ja keeta poolpehmeks. Kartulite peale panna kuuma veega pestud tangud (mitte segada!) ja keeta tasasel tulel või ahjus kaane all, kuni toiduained on pehmed. Siis segada läbi ja kloppida puulusikaga ühtlaseks pudruks.
Seapekk lõigata kuubikuteks, pruunistada koos sibulatega ning lisada pudrule hautamisel või anda puder lauale pekikuubikute, pekikastme või hapukoorekastmega.
Lisandiks rõõsk või hapupiim.
Putru võib keeta ka odrajahuga. Jahu panna kartulite peale siis, kui kartulid on peaaegu pehmed.
Ajalugu
Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit Eesti rahvustoit, mis sai enda nime mulkide ehk Mulgimaa põliselanike järgi. Toidulauale jõudis see toit 19. sajandi teisel poolel kui hakati talupõldudele ilmunud kartulit pudruks keetma just toitvuse ning tubli kõhutäie tõttu. Samas, kuna vanarahvas pidas rasva suurimaks väeks, lisati pudru sisse alati peamiselt seapekki. 19. sajandi viimaseks veerandiks levis segapudru valmistamise komme üle kogu Eesti. Samuti ka tänu sellele, et mulgid teistes kihelkondades talusid päriseks ostsid, levisid mujale Eestisse paljud muud selle rahva toitlumise tavad.
Allikad
Kalvik, S. (1981). Eesti rahvatoite. Tallinn: Valgus. Lk 93.
https://www.rahvakultuur.ee/vkpnimistu/index.php?page=Public.Knowledge&id=205
https://et.wikipedia.org/wiki/Mulgipuder
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s
https://www.rahvakultuur.ee/vkpnimistu/index.php?page=Public.Knowledge&id=205
https://et.wikipedia.org/wiki/Mulgipuder
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar