Siin saate tutvuda nelja Eesti rahvustoiduga, mida ilmestavad videod ja lühikesed ajalooülevaated. Lõbusat kokkamist!

Blogi on valminud HTG D16 klassi ajaloo viienda kursuse raames projektitööna.

pühapäev, 25. märts 2018

Odrajahukarask


Retsept

½ l peti- või hapupiima
5-7 kl odrajahu
½ tl soodat
2-3 spl sulavõid
1 tl soola

Sooda lisada jahule. Kõik ained segada ja kloppida puulusikaga kõvasti läbi. Taigen valada õhukese kihina rasvaga määritud pannile ja küpsetada keskmise kuumusega ahjus (200-220°C).
Süüa soojalt või ja rõõsa piimaga.

Ajalugu

Karask on hapu-, peti- või kohupiimaga tehtud (peamiselt) odrajahu tainast küpsetis, milles  kesrgitusainena kasutatakse valdavalt söögisoodat. Petti eelistati juba varakult, sest see aitas tainal mõnevõrra kerkida ja muutis selle kobedamaks. Odrajahu on tänapäeval jäänud nisu-, rukki- ja kaerajahu kõrval teenimatult tagaplaanile. Eelmisel sajandil võeti peti kõrval kasutusse ka söögisooda ning mitmekesistus lisandite loetelu (ürdid, maitsetaimed, aedviljad, pekk/tailiha).
Karaskite eelkäijateks võib lugeda paiste- ja tuhakakke, mille valmistamiseks segati odrajahust ja vedelikust tainas, sellest vormiti kakud, mida küpsetati niisutatud lehtedesse või kasetohtu mähitult ahjukivide kuumuses või lausa tuha sees. Hiljem asendus eelnev küpsetusviis lamedal kivil, kaanel või puhtaks pühitud ahjupõrandal küpsetamisega. Siis määriti kakke küpsemise ajal mitu korda pekiga. 20. sajandi alguses asendus kakkude küpsetamine karaskiteoga. Odrakaraski jaoks segati esmalt odrajahust ja vedelikust (vesi, piim, kuid peamiselt siiski pett) tainas.
Karaski valmistamine on lihtsam ja vähem aeganõudev kui leiva valmistamine, mistõttu küpsetis on varasematel aegadel kandnud ka nimetust kiirleib. 
Karaskitegu võeti ette peamiselt töönädala lõpus, sest laupäevase võiteo kõrvalsaaduseks oli pett.
Karaski pehmemat osa ehk sisu sõid vanemad inimesed, kooriku närisid aga lapsed.
Karask maitseb kõige paremini soojalt süües.
Lisaks Eestile kuulub karask ka Iiri ja Šotimaa rahvustoitude hulka.

Allikad

Kalvik, S. (1981). Eesti rahvatoite. Tallinn: Valgus. Lk 36.
http://maitseelamused.blogspot.com.ee/2010/07/karask.html
https://et.wikipedia.org/wiki/Karask
http://ekspress.delfi.ee/sisuturundus/odrajahu-ja-karaski-liit?id=27685981
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar