Siin saate tutvuda nelja Eesti rahvustoiduga, mida ilmestavad videod ja lühikesed ajalooülevaated. Lõbusat kokkamist!

Blogi on valminud HTG D16 klassi ajaloo viienda kursuse raames projektitööna.

pühapäev, 25. märts 2018

Õllesupp


Retsept

100 g jämedat riivitud leiba
6 kl vett
½ l tumedat õlut
6 spl mett või suhkrut
1-2 spl rõõska koort

Leib keeta vees pehmeks, lisada õlu, mesi või suhkur ja lõpuks koor. Kuumutada keemiseni.

Ajalugu

Täpselt pole teada, millal õllesuppi valmistama hakati, kuid allikate põhjal käesoleva sajandi alguses "linnumagusa" ehk mee abil, kuna suhkur oli talurahvale kättesaamatu. Seda söödi mõnusa vahepalana. Komponentide lisamine käis tegelikult tunde järgi ja allika info järgi serveeriti seda külmalt.

Allikad

Kalvik, S. (1981). Eesti rahvatoite. Tallinn: Valgus. Lk 89.
https://www.aripaev.ee/uudised/2001/12/06/vanarahva-ollesupp
http://maitsed.delfi.ee/nostalgiasook/toiduajalugu-olenemata-joukusest-on-eestlane-labi-oma-ajaloo-soonud-vaga-uksluiselt?id=79108284
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar