Retsept
100 g jämedat riivitud leiba6 kl vett
½ l tumedat õlut
6 spl mett või suhkrut
1-2 spl rõõska koort
Leib keeta vees pehmeks, lisada õlu, mesi või suhkur ja lõpuks koor. Kuumutada keemiseni.
Ajalugu
Täpselt pole teada, millal õllesuppi valmistama hakati, kuid allikate põhjal käesoleva sajandi alguses "linnumagusa" ehk mee abil, kuna suhkur oli talurahvale kättesaamatu. Seda söödi mõnusa vahepalana. Komponentide lisamine käis tegelikult tunde järgi ja allika info järgi serveeriti seda külmalt.
Allikad
Kalvik, S. (1981). Eesti rahvatoite. Tallinn: Valgus. Lk 89.
https://www.aripaev.ee/uudised/2001/12/06/vanarahva-ollesupp
http://maitsed.delfi.ee/nostalgiasook/toiduajalugu-olenemata-joukusest-on-eestlane-labi-oma-ajaloo-soonud-vaga-uksluiselt?id=79108284
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s
https://www.aripaev.ee/uudised/2001/12/06/vanarahva-ollesupp
http://maitsed.delfi.ee/nostalgiasook/toiduajalugu-olenemata-joukusest-on-eestlane-labi-oma-ajaloo-soonud-vaga-uksluiselt?id=79108284
https://www.youtube.com/watch?v=nL4C9r57qYI&t=19s
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar